11.13.2009

Comentari!!

Ací us deixem un text text de Séneca amb un breu comentari propi:
   "La major part dels homes, oh Paulí, es queixa de la natura, culpant que ens hagi criat per edat tan curta, i que l'espai que ens va donar de vida corri tan veloç, que vénen a ser molt pocs aquells a qui no se’ls acaba enmig de les prevencions per passar-la. I no és només la torba l'imprudent vulgo la qual es lamenta d’aquest opinat malament; que també el seu afecte ha despertat queixes en els excel•lents homes, havent donat motiu a l’ordinària exclamació dels metges, que sent talla la vida, és llarg i difús l’art. D'això també es va originar la querella (indigna d’home savi) que Aristòtil va donar, que sent l’edat d’alguns animals bruts tan llarga, que en uns arriba a cinc segles i en altres a deu, sigui tan curta i limitada la de l’home, criat per coses tan superiors. El temps que tenim no és curt, però perdent molt d'ell, fem que ho sigui, i la vida és prou llarga per executar-hi coses grans, si la feina ben Però al que se li passa en oci i en delits, i no la ocupa en lloables exercicis, quan li arriba l'últim tràngol, coneixem que se li va anar, sense que ell hagi entès que caminava. El cert és que la vida que se'ns va donar no és breu, nosaltres fem que ho sigui, i que no som pobres, sinó pròdigs del temps; succeint el que a les grans i reals riqueses, que si arriben a mans d’amos poc assenyats , es dissipen en un instant, i al contrari, les curtes i limitades, entrant en poder de proves administradors, creixen amb l’ús. Així la nostra edat té molta latitud per als que usaran bé d’ella."
--------------------------------
   L’autor d’aquest text és Sèneca. Aquest fragment el podem trobar        en una de les cartes que l’autor li envia a Paulí, escrit a l'època helenista.
   Séneca, amb aquest text, defensa la corrent que hem estat estudiant, l’Estoïcisme. Segons el tema podem dir que a aquest escrit l'autor defensa que la vida per molt curta que sigui, hem de saber aprofitar-la al màxim deixant de costat les coses materials. La idea que trobem en aquest text diu, que qui sap aprofitar bé la seva vida farà grans coses en ella, i que qui ocupa la seva vida en diversions, quan es dona conte la seva vida ja s’ha acabat sense haver disfrutat.
    L'estoïcisme, arriba a ser una de les doctrines morals més conegudes i importants de la filosofia, tant antiga com moderna. A més, no és tan sols un corrent filosòfica més, sinó una manera dentendre la vida i encara que molts dels seus postulats s'hagin quedat totalment antiquats, l'esperit que el va inspirar segueix estant plenament vigent en els nostres dies. La seva influència va ser molt considerable durant diversos segles, arribant d'una forma o una altra fins al moment actual, on per poc que s'aprofundeixi en qualsevol de les corrents filosòfiques existents es troben rastres o influències més o menys evidents. L'estoïcisme influirà en nombroses corrents i filòsofs posteriors, des dels primers pares de l'Església,
fins a Descartes, i Kant.
   Avui en dia s'utilitza quotidianament el terme "estoïcisme", per referir-se a l'actitud de prendre les adversitats de la vida amb fortalesa i acceptació.
   Per aprofundir un poc més en la vida de Séneca us deixem, ací a la dreta,  uns videos on es conta perfectament la vida d'aquest autor tan important de l'Estoïcisme.


4 comentaris:

  1. Reorganitzeu els gadgets del menu lateral i invertiu les dates de les entrades per què apareguen a l'ordre de lectura.
    No separeu tant els pàrrafs i sobre tot que no tinguen 3 línies. Diferencieu clarament el fragment del comentari i incorporeu elements visuals i interactius que aporten informació complementària.

    ResponElimina
  2. La part final del comentari encara que no és de la vostra collita és correcta però és exageradament ampla si la comparem a l'anàlisi del fragment. Caldrà repensar tot el comentari i aprofundir molt més.
    A més a més recordeu que els pàrrafs han d'estar ben construits i no poden ser 3 línies i a banda sistemàticament.

    ResponElimina