11.20.2009

Qué és l'estoïcisme?

   L'estoïcisme és un sistema filosòfic fundat per Zenó de Cítion (336 aC-264 aC). El nom de l'escola estoica prové del lloc on Zenó impartia els seus ensenyaments.

   L'ètica estoica es basa en una particular concepció del món: el cosmos està governat per una llei o raó universal que determina el destí de tots, i que és la mateixa per a la natura que per a l'ésser humà. Per tant, l'ésser humà està limitat per un destí inexorable que no pot controlar i davant el qual només pot resignar-se. Tenint en compte això, considera que la conducta correcta tant sols és possible en el si d'una vida tranquil·la, aconseguida mitjançant la insensibilitat envers el plaer i envers el dolor.
   La filosofia estoica va tenir molts seguidors durant tot el període hel·lenístic i també en l'època romana. Un dels més reconeguts és Sèneca.
   Els estoics també divideixen la filosofia en tres disciplines:
          - Lógica: aquest darrer, que és immaterial, estableix una relació entre la realitat de les coses i la realitat de les paraules.
          - Física: En ser la Naturalesa i la raó la mateixa cosa, hi ha una unitat de l'univers immers en el foc divi (logos) que tot ho regeix.
          - Ética: La principal preocupació dels estoics és aconseguir la felicitat (eudaimonia), que es fonamenta en el viure en harmonia amb el món adaptant les necessitats individuals a la naturalesa a través del vincle universal que constitueix el Logos, principi racional del qual participen tots els éssers.
   Les realitats morals es divideixen en bones, dolentes i adiàfora, aquelles que cayen fora de la llei moral. Ser feliç és ser virtuós, mitjançant l'adaptació a les circumstàncies que proporciona l'autarquia o autosuficiència.
    Per resumir-ho un poc, podeu vore aquest power point que es perem us ajude:

2 comentaris:

  1. Sols ens interessa l'ètica estoïca. La resta sobra. La música en goear és per a una entrada o es talla el reproductor.

    Un bloc és alguna cosa més que un escrit i no és el que sembla aquest. Hi ha molts recursos que es poden fer aprofitar per ampliar la informació (hipervincles, fotos, vídeos, presentacions, audio filosòfic, imatges d'esquemes, mil i un recurs).

    A més a més al treballen estan incorporats com a criteris d'avaluació. Mireu als recursos del projecte en filotic o altres.

    ResponElimina
  2. Millora la part tècnica, no la selecció significativa de la informació.

    ResponElimina